Reklama

W Oliwie wybrano najlepszą pomorską potrawę

Sznurowana gęś z restauracja „Zielona Brama w Przywidzu wygrała konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego ?Pomorskie Smaki?. Konkurs towarzyszył X Pomorskiemu Świętu Produktu Tradycyjnego, który odbywa się w Oliwie.

Pomorskie_Smaki_2016_IMG_0322

Wręczenie nagrody w kategorii „najlepszy produkt pochodzenia roślinnego”    fot. mat. prasowe

W tym roku w konkurs rozgrywany był w dwóch kategoriach: potrawa oraz produkt. W pierwszej z nich rywalizowało 5 restauracji, w drugiej zaprezentowano 23 wyroby, m.in. ryby, wędliny, sery, syropy, nalewki i miody. Celem konkursu jest zachęcenie restauracji i jej szefów do tego, aby chętniej wykorzystywali lokalne produkty i przygotowywali z nich tradycyjne pomorskie potrawy.

Staramy się nie tylko zachować tradycje kulinarne naszego regionu i wspierać lokalnych producentów ale zależy nam również, by ludzie czerpali codzienną przyjemność z jedzenia i bycia razem ? podkreśla Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

Już po raz 10. w okolicach Katedry Oliwskiej można było spróbować produktów tradycyjnych z województwa pomorskiego. Wzdłuż muru dawnego klasztoru Cystersów, tradycyjnie pojawiły się stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Znajdujące się na nich: miody, twarogi, chleb ze smalcem, różne rodzaje wędlin pozwalały poznać smaki związane z regionem. Nie zabrakło także słodkich deserów: rogalików z wiśniami, sznëki z glanc?  czy p?lwerk?cha.

Święto  poprzedziła msza święta w intencji wszystkich osób zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności.

Wyniki konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego ?Pomorskie Smaki? :

– kategoria „najlepsza potrawa” – Gęś szmurowana – Restauracja ?Zielona Brama? Tomasz Szydzikowski, Patryk Złoch

kategoria produkt

– podkategoria „najlepszy produkt pochodzenia zwierzęcego”Dziki łosoś bałtycki z warzywami- ?Restauracja Gryfon?

podkategoria „najlepszy produkt pochodzenia roślinnego” – Syrop z kwiatów czarnego bzu – Fungopol s.j. 

podkategoria „najlepszy napój” – Nalewka ze świętojonki (czerwonej porzeczki) – Agroturystyka Łapalice 

podkategoria „inne produkty” – Miód leśny z Biernatki – Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Eko Barć 1954.

Pw

X Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego

Sznurowana gęś z restauracja "Zielona Brama w Przywidzu wygrała konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego ?Pomorskie Smaki?. Konkurs towarzyszył X Pomorskiemu Świętu Produktu Tradycyjnego, który odbywa się w Oliwie.

Pomorskie_Smaki_2016_IMG_0322

Wręczenie nagrody w kategorii "najlepszy produkt pochodzenia roślinnego"    fot. mat. prasowe

W tym roku w konkurs rozgrywany był w dwóch kategoriach: potrawa oraz produkt. W pierwszej z nich rywalizowało 5 restauracji, w drugiej zaprezentowano 23 wyroby, m.in. ryby, wędliny, sery, syropy, nalewki i miody. Celem konkursu jest zachęcenie restauracji i jej szefów do tego, aby chętniej wykorzystywali lokalne produkty i przygotowywali z nich tradycyjne pomorskie potrawy.

- Staramy się nie tylko zachować tradycje kulinarne naszego regionu i wspierać lokalnych producentów ale zależy nam również, by ludzie czerpali codzienną przyjemność z jedzenia i bycia razem ? podkreśla Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

Już po raz 10. w okolicach Katedry Oliwskiej można było spróbować produktów tradycyjnych z województwa pomorskiego. Wzdłuż muru dawnego klasztoru Cystersów, tradycyjnie pojawiły się stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Znajdujące się na nich: miody, twarogi, chleb ze smalcem, różne rodzaje wędlin pozwalały poznać smaki związane z regionem. Nie zabrakło także słodkich deserów: rogalików z wiśniami, sznëki z glanc?  czy p?lwerk?cha.

Święto  poprzedziła msza święta w intencji wszystkich osób zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności.

Wyniki konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego ?Pomorskie Smaki? :

- kategoria "najlepsza potrawa" - Gęś szmurowana - Restauracja ?Zielona Brama? Tomasz Szydzikowski, Patryk Złoch

kategoria produkt

- podkategoria "najlepszy produkt pochodzenia zwierzęcego" - Dziki łosoś bałtycki z warzywami- ?Restauracja Gryfon?

podkategoria "najlepszy produkt pochodzenia roślinnego" - Syrop z kwiatów czarnego bzu - Fungopol s.j. 

podkategoria "najlepszy napój" - Nalewka ze świętojonki (czerwonej porzeczki) - Agroturystyka Łapalice 

podkategoria "inne produkty" - Miód leśny z Biernatki - Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Eko Barć 1954.

Pw

X Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego

|

Sznurowana gęś z restauracja "Zielona Brama w Przywidzu wygrała konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego ?Pomorskie Smaki?. Konkurs towarzyszył X Pomorskiemu Świętu Produktu Tradycyjnego, który odbywa się w Oliwie.

Pomorskie_Smaki_2016_IMG_0322

Wręczenie nagrody w kategorii "najlepszy produkt pochodzenia roślinnego"    fot. mat. prasowe

W tym roku w konkurs rozgrywany był w dwóch kategoriach: potrawa oraz produkt. W pierwszej z nich rywalizowało 5 restauracji, w drugiej zaprezentowano 23 wyroby, m.in. ryby, wędliny, sery, syropy, nalewki i miody. Celem konkursu jest zachęcenie restauracji i jej szefów do tego, aby chętniej wykorzystywali lokalne produkty i przygotowywali z nich tradycyjne pomorskie potrawy.

- Staramy się nie tylko zachować tradycje kulinarne naszego regionu i wspierać lokalnych producentów ale zależy nam również, by ludzie czerpali codzienną przyjemność z jedzenia i bycia razem ? podkreśla Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

Już po raz 10. w okolicach Katedry Oliwskiej można było spróbować produktów tradycyjnych z województwa pomorskiego. Wzdłuż muru dawnego klasztoru Cystersów, tradycyjnie pojawiły się stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Znajdujące się na nich: miody, twarogi, chleb ze smalcem, różne rodzaje wędlin pozwalały poznać smaki związane z regionem. Nie zabrakło także słodkich deserów: rogalików z wiśniami, sznëki z glanc?  czy p?lwerk?cha.

Święto  poprzedziła msza święta w intencji wszystkich osób zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności.

Wyniki konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego ?Pomorskie Smaki? :

- kategoria "najlepsza potrawa" - Gęś szmurowana - Restauracja ?Zielona Brama? Tomasz Szydzikowski, Patryk Złoch

kategoria produkt

- podkategoria "najlepszy produkt pochodzenia zwierzęcego" - Dziki łosoś bałtycki z warzywami- ?Restauracja Gryfon?

podkategoria "najlepszy produkt pochodzenia roślinnego" - Syrop z kwiatów czarnego bzu - Fungopol s.j. 

podkategoria "najlepszy napój" - Nalewka ze świętojonki (czerwonej porzeczki) - Agroturystyka Łapalice 

podkategoria "inne produkty" - Miód leśny z Biernatki - Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Eko Barć 1954.

Pw

X Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego

Udostępnij facebook twitter Whatsapp Drukuj Wyślij emailem

Sznurowana gęś z restauracja „Zielona Brama w Przywidzu wygrała konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego ?Pomorskie Smaki?. Konkurs towarzyszył X Pomorskiemu Świętu Produktu Tradycyjnego, który odbywa się w Oliwie.

Pomorskie_Smaki_2016_IMG_0322

Wręczenie nagrody w kategorii „najlepszy produkt pochodzenia roślinnego”    fot. mat. prasowe

W tym roku w konkurs rozgrywany był w dwóch kategoriach: potrawa oraz produkt. W pierwszej z nich rywalizowało 5 restauracji, w drugiej zaprezentowano 23 wyroby, m.in. ryby, wędliny, sery, syropy, nalewki i miody. Celem konkursu jest zachęcenie restauracji i jej szefów do tego, aby chętniej wykorzystywali lokalne produkty i przygotowywali z nich tradycyjne pomorskie potrawy.

Staramy się nie tylko zachować tradycje kulinarne naszego regionu i wspierać lokalnych producentów ale zależy nam również, by ludzie czerpali codzienną przyjemność z jedzenia i bycia razem ? podkreśla Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

Już po raz 10. w okolicach Katedry Oliwskiej można było spróbować produktów tradycyjnych z województwa pomorskiego. Wzdłuż muru dawnego klasztoru Cystersów, tradycyjnie pojawiły się stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Znajdujące się na nich: miody, twarogi, chleb ze smalcem, różne rodzaje wędlin pozwalały poznać smaki związane z regionem. Nie zabrakło także słodkich deserów: rogalików z wiśniami, sznëki z glanc?  czy p?lwerk?cha.

Święto  poprzedziła msza święta w intencji wszystkich osób zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności.

Wyniki konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego ?Pomorskie Smaki? :

– kategoria „najlepsza potrawa” – Gęś szmurowana – Restauracja ?Zielona Brama? Tomasz Szydzikowski, Patryk Złoch

kategoria produkt

– podkategoria „najlepszy produkt pochodzenia zwierzęcego”Dziki łosoś bałtycki z warzywami- ?Restauracja Gryfon?

podkategoria „najlepszy produkt pochodzenia roślinnego” – Syrop z kwiatów czarnego bzu – Fungopol s.j. 

podkategoria „najlepszy napój” – Nalewka ze świętojonki (czerwonej porzeczki) – Agroturystyka Łapalice 

podkategoria „inne produkty” – Miód leśny z Biernatki – Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Eko Barć 1954.

Pw

X Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego