W Oliwie wybrano najlepszą pomorską potrawę
Sznurowana gęś z restauracja „Zielona Brama w Przywidzu wygrała konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego ?Pomorskie Smaki?. Konkurs towarzyszył X Pomorskiemu Świętu Produktu Tradycyjnego, który odbywa się w Oliwie.
Wręczenie nagrody w kategorii „najlepszy produkt pochodzenia roślinnego” fot. mat. prasowe
W tym roku w konkurs rozgrywany był w dwóch kategoriach: potrawa oraz produkt. W pierwszej z nich rywalizowało 5 restauracji, w drugiej zaprezentowano 23 wyroby, m.in. ryby, wędliny, sery, syropy, nalewki i miody. Celem konkursu jest zachęcenie restauracji i jej szefów do tego, aby chętniej wykorzystywali lokalne produkty i przygotowywali z nich tradycyjne pomorskie potrawy.
– Staramy się nie tylko zachować tradycje kulinarne naszego regionu i wspierać lokalnych producentów ale zależy nam również, by ludzie czerpali codzienną przyjemność z jedzenia i bycia razem ? podkreśla Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.
Już po raz 10. w okolicach Katedry Oliwskiej można było spróbować produktów tradycyjnych z województwa pomorskiego. Wzdłuż muru dawnego klasztoru Cystersów, tradycyjnie pojawiły się stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Znajdujące się na nich: miody, twarogi, chleb ze smalcem, różne rodzaje wędlin pozwalały poznać smaki związane z regionem. Nie zabrakło także słodkich deserów: rogalików z wiśniami, sznëki z glanc? czy p?lwerk?cha.
Święto poprzedziła msza święta w intencji wszystkich osób zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności.
Wyniki konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego ?Pomorskie Smaki? :
– kategoria „najlepsza potrawa” – Gęś szmurowana – Restauracja ?Zielona Brama? Tomasz Szydzikowski, Patryk Złoch
kategoria produkt
– podkategoria „najlepszy produkt pochodzenia zwierzęcego” – Dziki łosoś bałtycki z warzywami- ?Restauracja Gryfon?
podkategoria „najlepszy produkt pochodzenia roślinnego” – Syrop z kwiatów czarnego bzu – Fungopol s.j.
podkategoria „najlepszy napój” – Nalewka ze świętojonki (czerwonej porzeczki) – Agroturystyka Łapalice
podkategoria „inne produkty” – Miód leśny z Biernatki – Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Eko Barć 1954.
Pw
X Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego
Sznurowana gęś z restauracja „Zielona Brama w Przywidzu wygrała konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego ?Pomorskie Smaki?. Konkurs towarzyszył X Pomorskiemu Świętu Produktu Tradycyjnego, który odbywa się w Oliwie.
Wręczenie nagrody w kategorii „najlepszy produkt pochodzenia roślinnego” fot. mat. prasowe
W tym roku w konkurs rozgrywany był w dwóch kategoriach: potrawa oraz produkt. W pierwszej z nich rywalizowało 5 restauracji, w drugiej zaprezentowano 23 wyroby, m.in. ryby, wędliny, sery, syropy, nalewki i miody. Celem konkursu jest zachęcenie restauracji i jej szefów do tego, aby chętniej wykorzystywali lokalne produkty i przygotowywali z nich tradycyjne pomorskie potrawy.
– Staramy się nie tylko zachować tradycje kulinarne naszego regionu i wspierać lokalnych producentów ale zależy nam również, by ludzie czerpali codzienną przyjemność z jedzenia i bycia razem ? podkreśla Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.
Już po raz 10. w okolicach Katedry Oliwskiej można było spróbować produktów tradycyjnych z województwa pomorskiego. Wzdłuż muru dawnego klasztoru Cystersów, tradycyjnie pojawiły się stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Znajdujące się na nich: miody, twarogi, chleb ze smalcem, różne rodzaje wędlin pozwalały poznać smaki związane z regionem. Nie zabrakło także słodkich deserów: rogalików z wiśniami, sznëki z glanc? czy p?lwerk?cha.
Święto poprzedziła msza święta w intencji wszystkich osób zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności.
Wyniki konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego ?Pomorskie Smaki? :
– kategoria „najlepsza potrawa” – Gęś szmurowana – Restauracja ?Zielona Brama? Tomasz Szydzikowski, Patryk Złoch
kategoria produkt
– podkategoria „najlepszy produkt pochodzenia zwierzęcego” – Dziki łosoś bałtycki z warzywami- ?Restauracja Gryfon?
podkategoria „najlepszy produkt pochodzenia roślinnego” – Syrop z kwiatów czarnego bzu – Fungopol s.j.
podkategoria „najlepszy napój” – Nalewka ze świętojonki (czerwonej porzeczki) – Agroturystyka Łapalice
podkategoria „inne produkty” – Miód leśny z Biernatki – Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Eko Barć 1954.
Pw