Reklama

Zapachy i smaki Oliwy

Za nami jubileuszowa, piąta edycja PARKOWANIA. Tym razem motywem przewodnim było jedzenie, sztuka kulinarna i wszystko co się wiąże z tym tematem i co zostało zamknięte w jednym haśle: SMAKOWANIE.

fot.: Tomasz Strug

Jaka tresę trzeba przejść aby spalić marchewkę – początek szlaku marchewkowego.
Fragment  akcji – instalacji Eli Jabłońskiej „Substancja odżywcza”

Pogoda w tym roku nas nie rozpieszczała, ale na szczeście była na tyle łaskawa, że deszcze były tylko przelotne. Park Oliwski tętnił życiem. Dla tych, którym nie udało się w tym roku skorzystać z menu PARKOWANIA ? SMAKOWANIA mamy jedno z wyjątkowych dań. Jest nim spacer gastronomiczno – architektoniczny podczas którego Wojciech Chmielewski oprowadzał nas specjalnie na PARKOWANIE przygotowanym szlakiem. Zapraszamy na spacer!

Z menu PARKOWANIA – SMAKOWANIA:

Spacer gastronomiczno – architektoniczny.

Około godzinny spacer po ulicach i zakamarkach Starej Oliwy w poszukiwaniu zapachów i smaków tradycji i dnia dzisiejszego. Od oliwskich młynów, kaszarni i olejarni, poprzez dawne gospody i browary do bliższych naszym czasom cukierni, kawiarni i piekarni. Opowieść o oliwskim chlebie i oliwskiej oliwie. Utrwalone w literaturze i zbiorowej pamięci anegdoty, ludzie i miejsca. Bary mleczne i piwne. Te, które przetrwały niezmienione od dziesięcioleci oraz zupełnie nowe, próbujące odnaleźć swoje miejsce pośród gastronomicznych ścieżek wydeptanych przez pokolenia mieszkańców, turystów, robotników i studentów.

Wojciech Chmielewski – historyk sztuki, krytyk architektury, designer, wykładowca kursu dla przewodników po Trójmieście. Gdańszczanin, uczestnik licznych projektów badawczych, artystycznych i społecznych służących poznaniu i promocji pisanej i niepisanej historii Gdańska.

Jubileuszowa edycja PARKOWANIA pokazała jak doskonale ta impreza współgra z otoczeniem Parku Oliwskiego, nie czyniąc mu szkody a dodając nowych wrażeń i smaków mieszkańcom Oliwy i turystom.
Następna, 6 edycja PARKOWANIA już za rok!

Tomasz Strug


   

Za nami jubileuszowa, piąta edycja PARKOWANIA. Tym razem motywem przewodnim było jedzenie, sztuka kulinarna i wszystko co się wiąże z tym tematem i co zostało zamknięte w jednym haśle: SMAKOWANIE.

fot.: Tomasz Strug

Jaka tresę trzeba przejść aby spalić marchewkę - początek szlaku marchewkowego.
Fragment  akcji - instalacji Eli Jabłońskiej "Substancja odżywcza"

Pogoda w tym roku nas nie rozpieszczała, ale na szczeście była na tyle łaskawa, że deszcze były tylko przelotne. Park Oliwski tętnił życiem. Dla tych, którym nie udało się w tym roku skorzystać z menu PARKOWANIA ? SMAKOWANIA mamy jedno z wyjątkowych dań. Jest nim spacer gastronomiczno - architektoniczny podczas którego Wojciech Chmielewski oprowadzał nas specjalnie na PARKOWANIE przygotowanym szlakiem. Zapraszamy na spacer!

Z menu PARKOWANIA - SMAKOWANIA:

Spacer gastronomiczno - architektoniczny.

Około godzinny spacer po ulicach i zakamarkach Starej Oliwy w poszukiwaniu zapachów i smaków tradycji i dnia dzisiejszego. Od oliwskich młynów, kaszarni i olejarni, poprzez dawne gospody i browary do bliższych naszym czasom cukierni, kawiarni i piekarni. Opowieść o oliwskim chlebie i oliwskiej oliwie. Utrwalone w literaturze i zbiorowej pamięci anegdoty, ludzie i miejsca. Bary mleczne i piwne. Te, które przetrwały niezmienione od dziesięcioleci oraz zupełnie nowe, próbujące odnaleźć swoje miejsce pośród gastronomicznych ścieżek wydeptanych przez pokolenia mieszkańców, turystów, robotników i studentów.

Wojciech Chmielewski - historyk sztuki, krytyk architektury, designer, wykładowca kursu dla przewodników po Trójmieście. Gdańszczanin, uczestnik licznych projektów badawczych, artystycznych i społecznych służących poznaniu i promocji pisanej i niepisanej historii Gdańska.

Jubileuszowa edycja PARKOWANIA pokazała jak doskonale ta impreza współgra z otoczeniem Parku Oliwskiego, nie czyniąc mu szkody a dodając nowych wrażeń i smaków mieszkańcom Oliwy i turystom.
Następna, 6 edycja PARKOWANIA już za rok!

Tomasz Strug

   

|

Za nami jubileuszowa, piąta edycja PARKOWANIA. Tym razem motywem przewodnim było jedzenie, sztuka kulinarna i wszystko co się wiąże z tym tematem i co zostało zamknięte w jednym haśle: SMAKOWANIE.

fot.: Tomasz Strug

Jaka tresę trzeba przejść aby spalić marchewkę - początek szlaku marchewkowego.
Fragment  akcji - instalacji Eli Jabłońskiej "Substancja odżywcza"

Pogoda w tym roku nas nie rozpieszczała, ale na szczeście była na tyle łaskawa, że deszcze były tylko przelotne. Park Oliwski tętnił życiem. Dla tych, którym nie udało się w tym roku skorzystać z menu PARKOWANIA ? SMAKOWANIA mamy jedno z wyjątkowych dań. Jest nim spacer gastronomiczno - architektoniczny podczas którego Wojciech Chmielewski oprowadzał nas specjalnie na PARKOWANIE przygotowanym szlakiem. Zapraszamy na spacer!

Z menu PARKOWANIA - SMAKOWANIA:

Spacer gastronomiczno - architektoniczny.

Około godzinny spacer po ulicach i zakamarkach Starej Oliwy w poszukiwaniu zapachów i smaków tradycji i dnia dzisiejszego. Od oliwskich młynów, kaszarni i olejarni, poprzez dawne gospody i browary do bliższych naszym czasom cukierni, kawiarni i piekarni. Opowieść o oliwskim chlebie i oliwskiej oliwie. Utrwalone w literaturze i zbiorowej pamięci anegdoty, ludzie i miejsca. Bary mleczne i piwne. Te, które przetrwały niezmienione od dziesięcioleci oraz zupełnie nowe, próbujące odnaleźć swoje miejsce pośród gastronomicznych ścieżek wydeptanych przez pokolenia mieszkańców, turystów, robotników i studentów.

Wojciech Chmielewski - historyk sztuki, krytyk architektury, designer, wykładowca kursu dla przewodników po Trójmieście. Gdańszczanin, uczestnik licznych projektów badawczych, artystycznych i społecznych służących poznaniu i promocji pisanej i niepisanej historii Gdańska.

Jubileuszowa edycja PARKOWANIA pokazała jak doskonale ta impreza współgra z otoczeniem Parku Oliwskiego, nie czyniąc mu szkody a dodając nowych wrażeń i smaków mieszkańcom Oliwy i turystom.
Następna, 6 edycja PARKOWANIA już za rok!

Tomasz Strug

   

Udostępnij facebook twitter Whatsapp Drukuj Wyślij emailem

Za nami jubileuszowa, piąta edycja PARKOWANIA. Tym razem motywem przewodnim było jedzenie, sztuka kulinarna i wszystko co się wiąże z tym tematem i co zostało zamknięte w jednym haśle: SMAKOWANIE.

fot.: Tomasz Strug

Jaka tresę trzeba przejść aby spalić marchewkę – początek szlaku marchewkowego.
Fragment  akcji – instalacji Eli Jabłońskiej „Substancja odżywcza”

Pogoda w tym roku nas nie rozpieszczała, ale na szczeście była na tyle łaskawa, że deszcze były tylko przelotne. Park Oliwski tętnił życiem. Dla tych, którym nie udało się w tym roku skorzystać z menu PARKOWANIA ? SMAKOWANIA mamy jedno z wyjątkowych dań. Jest nim spacer gastronomiczno – architektoniczny podczas którego Wojciech Chmielewski oprowadzał nas specjalnie na PARKOWANIE przygotowanym szlakiem. Zapraszamy na spacer!

Z menu PARKOWANIA – SMAKOWANIA:

Spacer gastronomiczno – architektoniczny.

Około godzinny spacer po ulicach i zakamarkach Starej Oliwy w poszukiwaniu zapachów i smaków tradycji i dnia dzisiejszego. Od oliwskich młynów, kaszarni i olejarni, poprzez dawne gospody i browary do bliższych naszym czasom cukierni, kawiarni i piekarni. Opowieść o oliwskim chlebie i oliwskiej oliwie. Utrwalone w literaturze i zbiorowej pamięci anegdoty, ludzie i miejsca. Bary mleczne i piwne. Te, które przetrwały niezmienione od dziesięcioleci oraz zupełnie nowe, próbujące odnaleźć swoje miejsce pośród gastronomicznych ścieżek wydeptanych przez pokolenia mieszkańców, turystów, robotników i studentów.

Wojciech Chmielewski – historyk sztuki, krytyk architektury, designer, wykładowca kursu dla przewodników po Trójmieście. Gdańszczanin, uczestnik licznych projektów badawczych, artystycznych i społecznych służących poznaniu i promocji pisanej i niepisanej historii Gdańska.

Jubileuszowa edycja PARKOWANIA pokazała jak doskonale ta impreza współgra z otoczeniem Parku Oliwskiego, nie czyniąc mu szkody a dodając nowych wrażeń i smaków mieszkańcom Oliwy i turystom.
Następna, 6 edycja PARKOWANIA już za rok!

Tomasz Strug