Zapachy i smaki Oliwy
Za nami jubileuszowa, piąta edycja PARKOWANIA. Tym razem motywem przewodnim było jedzenie, sztuka kulinarna i wszystko co się wiąże z tym tematem i co zostało zamknięte w jednym haśle: SMAKOWANIE.
Jaka tresę trzeba przejść aby spalić marchewkę – początek szlaku marchewkowego.
Fragment akcji – instalacji Eli Jabłońskiej „Substancja odżywcza”
Pogoda w tym roku nas nie rozpieszczała, ale na szczeście była na tyle łaskawa, że deszcze były tylko przelotne. Park Oliwski tętnił życiem. Dla tych, którym nie udało się w tym roku skorzystać z menu PARKOWANIA ? SMAKOWANIA mamy jedno z wyjątkowych dań. Jest nim spacer gastronomiczno – architektoniczny podczas którego Wojciech Chmielewski oprowadzał nas specjalnie na PARKOWANIE przygotowanym szlakiem. Zapraszamy na spacer!
Z menu PARKOWANIA – SMAKOWANIA:
Spacer gastronomiczno – architektoniczny.
Około godzinny spacer po ulicach i zakamarkach Starej Oliwy w poszukiwaniu zapachów i smaków tradycji i dnia dzisiejszego. Od oliwskich młynów, kaszarni i olejarni, poprzez dawne gospody i browary do bliższych naszym czasom cukierni, kawiarni i piekarni. Opowieść o oliwskim chlebie i oliwskiej oliwie. Utrwalone w literaturze i zbiorowej pamięci anegdoty, ludzie i miejsca. Bary mleczne i piwne. Te, które przetrwały niezmienione od dziesięcioleci oraz zupełnie nowe, próbujące odnaleźć swoje miejsce pośród gastronomicznych ścieżek wydeptanych przez pokolenia mieszkańców, turystów, robotników i studentów.
Wojciech Chmielewski – historyk sztuki, krytyk architektury, designer, wykładowca kursu dla przewodników po Trójmieście. Gdańszczanin, uczestnik licznych projektów badawczych, artystycznych i społecznych służących poznaniu i promocji pisanej i niepisanej historii Gdańska.
Jubileuszowa edycja PARKOWANIA pokazała jak doskonale ta impreza współgra z otoczeniem Parku Oliwskiego, nie czyniąc mu szkody a dodając nowych wrażeń i smaków mieszkańcom Oliwy i turystom.
Następna, 6 edycja PARKOWANIA już za rok!
Tomasz Strug
Za nami jubileuszowa, piąta edycja PARKOWANIA. Tym razem motywem przewodnim było jedzenie, sztuka kulinarna i wszystko co się wiąże z tym tematem i co zostało zamknięte w jednym haśle: SMAKOWANIE.
Jaka tresę trzeba przejść aby spalić marchewkę – początek szlaku marchewkowego.
Fragment akcji – instalacji Eli Jabłońskiej „Substancja odżywcza”
Pogoda w tym roku nas nie rozpieszczała, ale na szczeście była na tyle łaskawa, że deszcze były tylko przelotne. Park Oliwski tętnił życiem. Dla tych, którym nie udało się w tym roku skorzystać z menu PARKOWANIA ? SMAKOWANIA mamy jedno z wyjątkowych dań. Jest nim spacer gastronomiczno – architektoniczny podczas którego Wojciech Chmielewski oprowadzał nas specjalnie na PARKOWANIE przygotowanym szlakiem. Zapraszamy na spacer!
Z menu PARKOWANIA – SMAKOWANIA:
Spacer gastronomiczno – architektoniczny.
Około godzinny spacer po ulicach i zakamarkach Starej Oliwy w poszukiwaniu zapachów i smaków tradycji i dnia dzisiejszego. Od oliwskich młynów, kaszarni i olejarni, poprzez dawne gospody i browary do bliższych naszym czasom cukierni, kawiarni i piekarni. Opowieść o oliwskim chlebie i oliwskiej oliwie. Utrwalone w literaturze i zbiorowej pamięci anegdoty, ludzie i miejsca. Bary mleczne i piwne. Te, które przetrwały niezmienione od dziesięcioleci oraz zupełnie nowe, próbujące odnaleźć swoje miejsce pośród gastronomicznych ścieżek wydeptanych przez pokolenia mieszkańców, turystów, robotników i studentów.
Wojciech Chmielewski – historyk sztuki, krytyk architektury, designer, wykładowca kursu dla przewodników po Trójmieście. Gdańszczanin, uczestnik licznych projektów badawczych, artystycznych i społecznych służących poznaniu i promocji pisanej i niepisanej historii Gdańska.
Jubileuszowa edycja PARKOWANIA pokazała jak doskonale ta impreza współgra z otoczeniem Parku Oliwskiego, nie czyniąc mu szkody a dodając nowych wrażeń i smaków mieszkańcom Oliwy i turystom.
Następna, 6 edycja PARKOWANIA już za rok!
Tomasz Strug