VIII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego
Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego to dobra okazja do poznania i skosztowania znakomitych wyrobów żywnościowych o wysokiej jakości, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, najczęściej z lokalnych surowców, bo tylko takie mogą zostać wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.
Promocja potraw sporządzanych według tradycyjnych receptur jest jednym z zadań samorządów wojewódzkich. Pomorskie może się poszczycić aż 144 zarejestrowanymi produktami. Na krajową listę, którą prowadzi minister rolnictwa i rozwoju wsi, wpisano już 1247 produktów.
W alejce wzdłuż katedry będą rozmieszczone stoiska niewielkich rodzinnych masarni, serowarni, koła gospodyń przywiozą kuchy, przetwory, nie powinno zabraknąć pachnącego wiejskiego pieczywa, złocistego miodu, wędzonych ryb i lokalnych nalewek.
Święto pomorskich producentów rozpocznie się o godz. 9. Odwiedzającym będą przygrywać zespoły folklorystyczne. Swoje wyroby będą też oferować artyści rękodzielnicy. Spotkanie z pomorską żywnością zakończy się ok. godz. 17.00.
-
promocja produktów tradycyjnych województwa pomorskiego
-
uroczysta msza święta w intencji osób pracujących na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego województwa pomorskiego
-
Galeria Polskiej Sztuki Nowoczesnej zaprasza do obejrzenia wystawy
-
?Sztuka ceramiki ? forma i osobowość. Henryk Lula. Krystyna Andrzejewska-Marek. Katarzyna Jóźwiak-Moskal?
-
Spichlerz Opacki
Muzeum Etnograficzne zaprasza do obejrzenia wystawy ?Śladami Kanunu. Kultura albańska w wieloetnicznym Kosowie?
-
występy zespołów regionalnych
Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego to dobra okazja do poznania i skosztowania znakomitych wyrobów żywnościowych o wysokiej jakości, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, najczęściej z lokalnych surowców, bo tylko takie mogą zostać wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.
Promocja potraw sporządzanych według tradycyjnych receptur jest jednym z zadań samorządów wojewódzkich. Pomorskie może się poszczycić aż 144 zarejestrowanymi produktami. Na krajową listę, którą prowadzi minister rolnictwa i rozwoju wsi, wpisano już 1247 produktów.
W alejce wzdłuż katedry będą rozmieszczone stoiska niewielkich rodzinnych masarni, serowarni, koła gospodyń przywiozą kuchy, przetwory, nie powinno zabraknąć pachnącego wiejskiego pieczywa, złocistego miodu, wędzonych ryb i lokalnych nalewek.
Święto pomorskich producentów rozpocznie się o godz. 9. Odwiedzającym będą przygrywać zespoły folklorystyczne. Swoje wyroby będą też oferować artyści rękodzielnicy. Spotkanie z pomorską żywnością zakończy się ok. godz. 17.00.
-
promocja produktów tradycyjnych województwa pomorskiego
-
uroczysta msza święta w intencji osób pracujących na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego województwa pomorskiego
-
Galeria Polskiej Sztuki Nowoczesnej zaprasza do obejrzenia wystawy
-
?Sztuka ceramiki ? forma i osobowość. Henryk Lula. Krystyna Andrzejewska-Marek. Katarzyna Jóźwiak-Moskal?
-
Spichlerz Opacki
Muzeum Etnograficzne zaprasza do obejrzenia wystawy ?Śladami Kanunu. Kultura albańska w wieloetnicznym Kosowie?
-
występy zespołów regionalnych