Reklama

X Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego

X edycja Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski, odbędzie się 12 czerwca 2016 r. W Gdańsku-Oliwie, na terenach przylegających do Oliwskiej Katedry, na koneserów smaków czekać będą stoiska z tradycyjnie produkowaną żywnością wysokiej jakości.

Pomorskie_swieto_2016

W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego prowadzącej z parku do katedry staną stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Będzie można poznać smaki związane z regionem, żywność wytwarzaną wyłącznie w województwie pomorskim, według wieloletnich, tradycyjnych metod i receptur.

Nie zabraknie słodkich smakołyków: rogalików z wiśniami, sznëki z glanc? czy p?lwerk?cha, co w tłumaczeniu z języka kaszubskiego oznacza lukrowaną drożdżówkę i ciasto proszkowe. Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywiozą również inne wyroby: pierogi, chleb, twaróg czy smalec.

Święto to także okazja do poznania leczniczych właściwości darów pól i łąk. Na stoiskach będzie można kupić: syrop z mniszka lekarskiego, syrop z pędów sosny, żurawinę ucieraną na surowo czy sok z kwiatu czarnego bzu. Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci. Swoją obecność zapowiadają także producenci zrzeszeni w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego poprzedzi msza święta w intencji wszystkich ludzi zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności. Nabożeństwo zacznie się o godz. 10.00.

Imieniny Oliwii

X edycja Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski, odbędzie się 12 czerwca 2016 r. W Gdańsku-Oliwie, na terenach przylegających do Oliwskiej Katedry, na koneserów smaków czekać będą stoiska z tradycyjnie produkowaną żywnością wysokiej jakości.

Pomorskie_swieto_2016

W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego prowadzącej z parku do katedry staną stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Będzie można poznać smaki związane z regionem, żywność wytwarzaną wyłącznie w województwie pomorskim, według wieloletnich, tradycyjnych metod i receptur.

Nie zabraknie słodkich smakołyków: rogalików z wiśniami, sznëki z glanc? czy p?lwerk?cha, co w tłumaczeniu z języka kaszubskiego oznacza lukrowaną drożdżówkę i ciasto proszkowe. Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywiozą również inne wyroby: pierogi, chleb, twaróg czy smalec.

Święto to także okazja do poznania leczniczych właściwości darów pól i łąk. Na stoiskach będzie można kupić: syrop z mniszka lekarskiego, syrop z pędów sosny, żurawinę ucieraną na surowo czy sok z kwiatu czarnego bzu. Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci. Swoją obecność zapowiadają także producenci zrzeszeni w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego poprzedzi msza święta w intencji wszystkich ludzi zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności. Nabożeństwo zacznie się o godz. 10.00.

Imieniny Oliwii

|

X edycja Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski, odbędzie się 12 czerwca 2016 r. W Gdańsku-Oliwie, na terenach przylegających do Oliwskiej Katedry, na koneserów smaków czekać będą stoiska z tradycyjnie produkowaną żywnością wysokiej jakości.

Pomorskie_swieto_2016

W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego prowadzącej z parku do katedry staną stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Będzie można poznać smaki związane z regionem, żywność wytwarzaną wyłącznie w województwie pomorskim, według wieloletnich, tradycyjnych metod i receptur.

Nie zabraknie słodkich smakołyków: rogalików z wiśniami, sznëki z glanc? czy p?lwerk?cha, co w tłumaczeniu z języka kaszubskiego oznacza lukrowaną drożdżówkę i ciasto proszkowe. Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywiozą również inne wyroby: pierogi, chleb, twaróg czy smalec.

Święto to także okazja do poznania leczniczych właściwości darów pól i łąk. Na stoiskach będzie można kupić: syrop z mniszka lekarskiego, syrop z pędów sosny, żurawinę ucieraną na surowo czy sok z kwiatu czarnego bzu. Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci. Swoją obecność zapowiadają także producenci zrzeszeni w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego poprzedzi msza święta w intencji wszystkich ludzi zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności. Nabożeństwo zacznie się o godz. 10.00.

Imieniny Oliwii

Udostępnij facebook twitter Whatsapp Drukuj Wyślij emailem

X edycja Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski, odbędzie się 12 czerwca 2016 r. W Gdańsku-Oliwie, na terenach przylegających do Oliwskiej Katedry, na koneserów smaków czekać będą stoiska z tradycyjnie produkowaną żywnością wysokiej jakości.

Pomorskie_swieto_2016

W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego prowadzącej z parku do katedry staną stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Będzie można poznać smaki związane z regionem, żywność wytwarzaną wyłącznie w województwie pomorskim, według wieloletnich, tradycyjnych metod i receptur.

Nie zabraknie słodkich smakołyków: rogalików z wiśniami, sznëki z glanc? czy p?lwerk?cha, co w tłumaczeniu z języka kaszubskiego oznacza lukrowaną drożdżówkę i ciasto proszkowe. Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywiozą również inne wyroby: pierogi, chleb, twaróg czy smalec.

Święto to także okazja do poznania leczniczych właściwości darów pól i łąk. Na stoiskach będzie można kupić: syrop z mniszka lekarskiego, syrop z pędów sosny, żurawinę ucieraną na surowo czy sok z kwiatu czarnego bzu. Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci. Swoją obecność zapowiadają także producenci zrzeszeni w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego poprzedzi msza święta w intencji wszystkich ludzi zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności. Nabożeństwo zacznie się o godz. 10.00.

Imieniny Oliwii

Ostatnia edycja: 24 października, 2023 o 17:16