Reklama

VII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego

Marszałek województwa pomorskiego zaprasza do udziału w dorocznym święcie producentów tradycyjnej żywności z Pomorskiego. W Oliwie, na terenach przylegających do Katedry Oliwskiej, 26 maja 2013 r. (niedziela) w godz. 9-17 blisko 40 wystawców będzie prezentować bogactwo kulinarne naszego regionu.

JarmarK_Oliwski_2013

Święto Produktu Tradycyjnego to znakomita okazja do spróbowania specjałów z listy produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której wytwórcy z Pomorskiego zarejestrowali aż 136 dań i lokalnych wyrobów spożywczych. Daje to naszemu regionowi pierwsze miejsce w Polsce. Na oliwskim jarmarku pojawi się m.in. Piwo Pomorskie, wpisane na listę w marcu tego roku, produkowane w beczkach przez Pomorski Browar Tradycyjny ? browar kontraktowy Browaru Gościszewo. Od połowy maja wyrób jest także butelkowany. Piwo jest warzone dwa miesiące, zgodnie z recepturą stosowaną w browarach pomorskich już 50 lat temu.

W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego prowadzącej z parku do katedry staną kramy i stoiska stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Będzie można poznać smaki ściśle związane z regionem (m.in. śledź pomorski solony, wieprzowina w słoikach z Żuław, zylc, czyli galaretka z nóżek, oraz borówka z gruszką po pomorsku i żurawina po mermecku). Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywiozą specjały swojskiej roboty: pierogi, chleb, masło, twaróg czy smalec. Nie zabraknie też słodkich smakołyków: musu z truskawki kaszubskiej (chronionej znakiem unijnym Chronione Oznaczenie Geograficzne), kaszubskiego sernika z ziemniakami, rogalików z wiśniami czy kaszubskiego kucha marchewnego, nazywanego przez Kaszubów biednym ciastem.

Jarmark to także okazja do poznania leczniczych właściwości darów pól i łąk, takich jak syrop z mniszka lekarskiego i sok z kwiatu czarnego bzu. Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci. Swoją obecność zapowiadają także producenci zrzeszeni w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którzy przywiozą swojskie wędliny, pachnące chleby wiejskie, sery kozie i krowie przygotowane według wieloletnich tradycyjnych metod i receptur.

Tradycyjnie już, VII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego rozpocznie się mszą świętą pod przewodnictwem ks. prałata Zbigniewa Zielińskiego w intencji wszystkich ludzi zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności. Nabożeństwo zacznie się o godz. 10.

PROGRAM

9.00 ? 17.00
ul. Biskupa Edmunda Nowickiego

promocja produktów tradycyjnych województwa pomorskiego

10.00 ? 11.00
Katedra Oliwska

uroczysta msza święta w intencji osób pracujących na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego województwa pomorskiego

10.00 ? 17.00
Pałac Opatów

Galeria Polskiej Sztuki Nowoczesnej zaprasza do obejrzenia około 400 dzieł najwybitniejszych polskich artystów XIX i XX wieku

10.00-17.00
Spichlerz Opacki

Muzeum Etnograficzne zaprasza do obejrzenia wystawy kultury ludowej

13.00
Katedra Oliwska
msza święta z udziałem Chóru Uniwersytetu Santo Tomas UST Singers z Manili, Filipiny

14.00
Katedra Oliwska

koncert Chóru Uniwersytetu Santo Tomas UST Singers z Manili, Filipiny

15.00 i 16.00
Katedra Oliwskakoncert organowy i zwiedzanie Katedry z przewodnikiem

Marszałek województwa pomorskiego zaprasza do udziału w dorocznym święcie producentów tradycyjnej żywności z Pomorskiego. W Oliwie, na terenach przylegających do Katedry Oliwskiej, 26 maja 2013 r. (niedziela) w godz. 9-17 blisko 40 wystawców będzie prezentować bogactwo kulinarne naszego regionu.

JarmarK_Oliwski_2013

Święto Produktu Tradycyjnego to znakomita okazja do spróbowania specjałów z listy produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której wytwórcy z Pomorskiego zarejestrowali aż 136 dań i lokalnych wyrobów spożywczych. Daje to naszemu regionowi pierwsze miejsce w Polsce. Na oliwskim jarmarku pojawi się m.in. Piwo Pomorskie, wpisane na listę w marcu tego roku, produkowane w beczkach przez Pomorski Browar Tradycyjny ? browar kontraktowy Browaru Gościszewo. Od połowy maja wyrób jest także butelkowany. Piwo jest warzone dwa miesiące, zgodnie z recepturą stosowaną w browarach pomorskich już 50 lat temu.

W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego prowadzącej z parku do katedry staną kramy i stoiska stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Będzie można poznać smaki ściśle związane z regionem (m.in. śledź pomorski solony, wieprzowina w słoikach z Żuław, zylc, czyli galaretka z nóżek, oraz borówka z gruszką po pomorsku i żurawina po mermecku). Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywiozą specjały swojskiej roboty: pierogi, chleb, masło, twaróg czy smalec. Nie zabraknie też słodkich smakołyków: musu z truskawki kaszubskiej (chronionej znakiem unijnym Chronione Oznaczenie Geograficzne), kaszubskiego sernika z ziemniakami, rogalików z wiśniami czy kaszubskiego kucha marchewnego, nazywanego przez Kaszubów biednym ciastem.

Jarmark to także okazja do poznania leczniczych właściwości darów pól i łąk, takich jak syrop z mniszka lekarskiego i sok z kwiatu czarnego bzu. Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci. Swoją obecność zapowiadają także producenci zrzeszeni w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którzy przywiozą swojskie wędliny, pachnące chleby wiejskie, sery kozie i krowie przygotowane według wieloletnich tradycyjnych metod i receptur.

Tradycyjnie już, VII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego rozpocznie się mszą świętą pod przewodnictwem ks. prałata Zbigniewa Zielińskiego w intencji wszystkich ludzi zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności. Nabożeństwo zacznie się o godz. 10.

PROGRAM

9.00 ? 17.00
ul. Biskupa Edmunda Nowickiego

promocja produktów tradycyjnych województwa pomorskiego

10.00 ? 11.00
Katedra Oliwska

uroczysta msza święta w intencji osób pracujących na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego województwa pomorskiego

10.00 ? 17.00
Pałac Opatów

Galeria Polskiej Sztuki Nowoczesnej zaprasza do obejrzenia około 400 dzieł najwybitniejszych polskich artystów XIX i XX wieku

10.00-17.00
Spichlerz Opacki

Muzeum Etnograficzne zaprasza do obejrzenia wystawy kultury ludowej

13.00
Katedra Oliwska
msza święta z udziałem Chóru Uniwersytetu Santo Tomas UST Singers z Manili, Filipiny

14.00
Katedra Oliwska

koncert Chóru Uniwersytetu Santo Tomas UST Singers z Manili, Filipiny

15.00 i 16.00
Katedra Oliwskakoncert organowy i zwiedzanie Katedry z przewodnikiem

|

Marszałek województwa pomorskiego zaprasza do udziału w dorocznym święcie producentów tradycyjnej żywności z Pomorskiego. W Oliwie, na terenach przylegających do Katedry Oliwskiej, 26 maja 2013 r. (niedziela) w godz. 9-17 blisko 40 wystawców będzie prezentować bogactwo kulinarne naszego regionu.

JarmarK_Oliwski_2013

Święto Produktu Tradycyjnego to znakomita okazja do spróbowania specjałów z listy produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której wytwórcy z Pomorskiego zarejestrowali aż 136 dań i lokalnych wyrobów spożywczych. Daje to naszemu regionowi pierwsze miejsce w Polsce. Na oliwskim jarmarku pojawi się m.in. Piwo Pomorskie, wpisane na listę w marcu tego roku, produkowane w beczkach przez Pomorski Browar Tradycyjny ? browar kontraktowy Browaru Gościszewo. Od połowy maja wyrób jest także butelkowany. Piwo jest warzone dwa miesiące, zgodnie z recepturą stosowaną w browarach pomorskich już 50 lat temu.

W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego prowadzącej z parku do katedry staną kramy i stoiska stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Będzie można poznać smaki ściśle związane z regionem (m.in. śledź pomorski solony, wieprzowina w słoikach z Żuław, zylc, czyli galaretka z nóżek, oraz borówka z gruszką po pomorsku i żurawina po mermecku). Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywiozą specjały swojskiej roboty: pierogi, chleb, masło, twaróg czy smalec. Nie zabraknie też słodkich smakołyków: musu z truskawki kaszubskiej (chronionej znakiem unijnym Chronione Oznaczenie Geograficzne), kaszubskiego sernika z ziemniakami, rogalików z wiśniami czy kaszubskiego kucha marchewnego, nazywanego przez Kaszubów biednym ciastem.

Jarmark to także okazja do poznania leczniczych właściwości darów pól i łąk, takich jak syrop z mniszka lekarskiego i sok z kwiatu czarnego bzu. Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci. Swoją obecność zapowiadają także producenci zrzeszeni w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którzy przywiozą swojskie wędliny, pachnące chleby wiejskie, sery kozie i krowie przygotowane według wieloletnich tradycyjnych metod i receptur.

Tradycyjnie już, VII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego rozpocznie się mszą świętą pod przewodnictwem ks. prałata Zbigniewa Zielińskiego w intencji wszystkich ludzi zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności. Nabożeństwo zacznie się o godz. 10.

PROGRAM

9.00 ? 17.00
ul. Biskupa Edmunda Nowickiego

promocja produktów tradycyjnych województwa pomorskiego

10.00 ? 11.00
Katedra Oliwska

uroczysta msza święta w intencji osób pracujących na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego województwa pomorskiego

10.00 ? 17.00
Pałac Opatów

Galeria Polskiej Sztuki Nowoczesnej zaprasza do obejrzenia około 400 dzieł najwybitniejszych polskich artystów XIX i XX wieku

10.00-17.00
Spichlerz Opacki

Muzeum Etnograficzne zaprasza do obejrzenia wystawy kultury ludowej

13.00
Katedra Oliwska
msza święta z udziałem Chóru Uniwersytetu Santo Tomas UST Singers z Manili, Filipiny

14.00
Katedra Oliwska

koncert Chóru Uniwersytetu Santo Tomas UST Singers z Manili, Filipiny

15.00 i 16.00
Katedra Oliwskakoncert organowy i zwiedzanie Katedry z przewodnikiem

Udostępnij facebook twitter Whatsapp Drukuj Wyślij emailem

Marszałek województwa pomorskiego zaprasza do udziału w dorocznym święcie producentów tradycyjnej żywności z Pomorskiego. W Oliwie, na terenach przylegających do Katedry Oliwskiej, 26 maja 2013 r. (niedziela) w godz. 9-17 blisko 40 wystawców będzie prezentować bogactwo kulinarne naszego regionu.

JarmarK_Oliwski_2013

Święto Produktu Tradycyjnego to znakomita okazja do spróbowania specjałów z listy produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której wytwórcy z Pomorskiego zarejestrowali aż 136 dań i lokalnych wyrobów spożywczych. Daje to naszemu regionowi pierwsze miejsce w Polsce. Na oliwskim jarmarku pojawi się m.in. Piwo Pomorskie, wpisane na listę w marcu tego roku, produkowane w beczkach przez Pomorski Browar Tradycyjny ? browar kontraktowy Browaru Gościszewo. Od połowy maja wyrób jest także butelkowany. Piwo jest warzone dwa miesiące, zgodnie z recepturą stosowaną w browarach pomorskich już 50 lat temu.

W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego prowadzącej z parku do katedry staną kramy i stoiska stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Będzie można poznać smaki ściśle związane z regionem (m.in. śledź pomorski solony, wieprzowina w słoikach z Żuław, zylc, czyli galaretka z nóżek, oraz borówka z gruszką po pomorsku i żurawina po mermecku). Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywiozą specjały swojskiej roboty: pierogi, chleb, masło, twaróg czy smalec. Nie zabraknie też słodkich smakołyków: musu z truskawki kaszubskiej (chronionej znakiem unijnym Chronione Oznaczenie Geograficzne), kaszubskiego sernika z ziemniakami, rogalików z wiśniami czy kaszubskiego kucha marchewnego, nazywanego przez Kaszubów biednym ciastem.

Jarmark to także okazja do poznania leczniczych właściwości darów pól i łąk, takich jak syrop z mniszka lekarskiego i sok z kwiatu czarnego bzu. Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci. Swoją obecność zapowiadają także producenci zrzeszeni w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którzy przywiozą swojskie wędliny, pachnące chleby wiejskie, sery kozie i krowie przygotowane według wieloletnich tradycyjnych metod i receptur.

Tradycyjnie już, VII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego rozpocznie się mszą świętą pod przewodnictwem ks. prałata Zbigniewa Zielińskiego w intencji wszystkich ludzi zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności. Nabożeństwo zacznie się o godz. 10.

PROGRAM

9.00 ? 17.00
ul. Biskupa Edmunda Nowickiego

promocja produktów tradycyjnych województwa pomorskiego

10.00 ? 11.00
Katedra Oliwska

uroczysta msza święta w intencji osób pracujących na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego województwa pomorskiego

10.00 ? 17.00
Pałac Opatów

Galeria Polskiej Sztuki Nowoczesnej zaprasza do obejrzenia około 400 dzieł najwybitniejszych polskich artystów XIX i XX wieku

10.00-17.00
Spichlerz Opacki

Muzeum Etnograficzne zaprasza do obejrzenia wystawy kultury ludowej

13.00
Katedra Oliwska
msza święta z udziałem Chóru Uniwersytetu Santo Tomas UST Singers z Manili, Filipiny

14.00
Katedra Oliwska

koncert Chóru Uniwersytetu Santo Tomas UST Singers z Manili, Filipiny

15.00 i 16.00
Katedra Oliwskakoncert organowy i zwiedzanie Katedry z przewodnikiem